Genisletilmis sekliyle Lefkosa’daki sergi, Kibrisli kadin mimarlarin çalismalarini onurlandiran ilk özel sergi olma niteligini tasimaktaydi. Alani dönüstüren kadin mimarlarin degerli katkilarini vurgulayarak görünür kilan ve belirleyici nitelikteki etkilerini tartismaya açan küresel bir harekete dayanan sergi, Kibris’taki tartismayi baslatmayi ve yerel uzmanlara bu diskura katilma firsati vermeyi amaçlamaktaydi.
Mimarligi toplum üzerinde olumlu bir etki yaratan çok yönlü bir pratik olarak kutlayan bu sergi kapsaminda, bilim, aktivizm, sosyal katilim, girisimcilik, sürdürülebilirlik, sehircilik ve konservasyona kadar uzanan tasarlanmis ve gerçeklestirilmis projeler sergilendi.
Farkli dönemlerden ve mimarlik mesleginin farkli alanlarindan Kibrisli kadin mimarlari seçmek ve sunmak için bilinçli bir çaba gösterilmistir. Sergi, Kibris'ta kadin mimarlara odaklanan ilk sergi olmasina ragmen, tarihi veya çok genis kapsamli bir sunum olarak görülmemelidir. Portreler, bölünmenin her iki tarafinda çalisan ve/veya bölünmenin ötesinde yakin is birligi içinde çalisan bireyleri ve ortakliklari göstermistir. Bu tür is birlikleri, basli basina siyasi bir beyan ve baris insasina yönelik bir adimdir. Sergide ayni zamanda 1960 yilinda mezun olan, bilinen ilk Kibrisli kadin mimar Maro Efthymiades-Adjini'nin çalismalari da ilk kez sergilenmistir. Bu kadin mimar, Solmaz Feridun (1961), Eleni Romanou Demetriadou (1969), Androula Demetriou (1970) ve Sevim Altan (1972) gibi diger çagdaslarinin da yolunu açmistir.
Sergide yer almis olan Kibrisli mimarlar: Maro Efthymiades-Adjini, Meltem Nalbantoglu, Sevina Floridou, Margarita Danou, Esra Can Akbil, Münevver Özgür Özersay, Christiana Ioannou, Athina Papadopoulou, Ilkay Feridun, Veronika Antoniou ve Simzer Kaya.
Kibris Bölümü Küratörleri,
Müge Riza ve Teresa Tourvas